Het Programma van Koolsail 2015

(zie bijzonderheden in de linker navigatiebalk)

Donderdag 23 april 2015

De Historische vloot
De haven van Broek op Langedijk zal vollopen met allerlei historische schepen; ruim 70 in totaal! 's Avonds zullen deze mooi verlicht zijn.
Op het Havenplein is een grote tent verrezen en ook het Havenplein, de Sluiskade en de Prins Hendrikkade zijn feestelijk verlicht.

 

Historische klederdracht
Leden van de Vereniging tot behoud van het Westfries Kostuum zullen gedurende de Koolsaildagen flaneren langs de kade zodat het geheel een sfeer krijgt van een eeuw terug.
Op zaterdag wordt een grootse modeshow gehouden (zie zaterdag)

Symposium

's Middags wordt er een symposium gehouden in de grote tent op het Havenplein, dat georganiseerd wordt door de gemeente Langedijk en de Stichting Langedijk Waterrijk. Het thema van het symposium is Langedijk ontwikkelt met water. ‘Vaarroute naar de toekomst’.  Beginpunt van de route is de vraag wat de toekomstwaarde is van cultuurhistorisch erfgoed en historische verbindingen. De route loopt verder langs de mogelijkheden die er zijn om deze verbindingen gezamenlijk nieuw leven in te blazen. Diverse sprekers gaan in op de achtergronden, de uitdagingen èn de mogelijkheden van gebiedsontwikkeling. Inspirerende voorbeelden geven concrete aanknopingspunten voor de manier waarop gemeente en gemeenschap gezamenlijk Langedijk kunnen ontwikkelen met water. (dit symposium is alleen toegankelijk voor genodigden) 


17:30 uur:   Captainsdiner in de grote verwarmde tent op het Havenplein

Vanaf 17.30 uur kunt u lekker aan schuiven. Veel deelnemers aan de Koolsail gaan elkaar hier treffen en kunnen mooi aan zitten. Rond de klok van 18.30 uur openen wij het buffet. De kosten voor de maaltijd bedragen € 15,00 p.p. (uitverkocht)

Op het podium gezellige live muziek welke wordt verzorgd door duo Take This.

Let op: Reserveren voor de maaltijd is een must! Dit kan u doen door een e-mail te sturen naar: horeca@broekerveiling.nl 


 

21:15 uur   Theater De Sluis
Iedere avond, is er een theatervoorstelling in en om de sluis van Broek op Langedijk. Theatergroep De Sluis staat garant voor een onvergetelijke avond. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Sluis

Vrijdag 24 april 2015

Oude motoren
Op het Havenplein staan gedurende alle dagen oude motoren te pruttelen, afkomstig uit het motorenmuseum van Nieuwe Niedorp. Van dat geluid gaat je hart ook sneller kloppen!

9:30 uur   Opening van de Kaasmarkt in Alkmaar
Al heel vroeg in de ochtend vertrekt een delegatie van grote en kleinere historische vaartuigen naar Alkmaar. Daar gaat Peter Wiersma (voorzitter van Langedijk Waterrijk), samen met burgemeester Bruinooge de kaasmarkt openen. De historische vloot uit Langedijk ligt dan aan de kaasmarkt afgemeerd en geeft het geheel een onvergetelijk beeld.

11:00 uur   Wandel- en Fietstocht

De stichting Toeristische Promotie Langedijk (STPL) organiseert samen met de historische vereniging Langedijker Verleden een wandel- en en een fietstocht. De wandeltocht gaat door Broek op Langedijk en een stukje Zuid-Scharwoude. De fietstocht door geheel Langedijk. Start: Havenplein

12:00   Doorvaarveiling in Museum Broekerveiling

Om 12:00 uur is er een traditionele doorvaarveiling in museum Broeker Veiling. Schuiten met groenten, aardappelen en uien worden geveild onder de fraaie afmijnklok.

14:00 uur:   Nogmaals een doorvaarveiling in Museum Broekerveiling

Vanwege de te verwachten grote drukte een tweede doorvaarveiling.

14:00 uur:   Nogmaals een wandel- en een fietstocht 

(zie 11:00 uur)

16:00 uur   NK Kloeten

Het jaarlijks terugkerende NK kloeten wordt ook dit jaar weer gehouden bij het museum Broeker Veiling. Altijd gezellig en spannend. 

17:30 uur   Langedijker Zuurkoolfeist

In de grote tent op het Havenplein een oergezellige feestavond. Bespreken vooraf is wel verstandig want vol = vol!

Klik hiernaast op het plaatje voor alle informatie.

21:15 uur   Theater De Sluis (zie donderdagavond)

Zaterdag 25 april 2015

10:00 uur   Schouw van een akkerschuit

Bij de historische helling naast de sluis in Broek op Langedijk wordt een akkerschuit geschouwd door de schouwcommissie van Langedijk Waterrijk. U kunt zien dat er nog heel wat water door het Ambacht moet voordat uw schuit wordt toegelaten tot het Landelijk historisch register

Vanaf 10:00 uur:   Nautische markt
Op het Havenplein en de Sluiskade staan gedurende drie dagen tientallen kramen die tezamen de "nautische markt" vormen. De nadruk ligt dus op schepen en vaarplezier maar ook talloze andere activiteiten zijn er te zien. Op en rond een aantal kramen worden op zaterdag kinderspelen georganiseerd.
Wilt u zelf een kraam huren voor één, twee of drie dagen? Kijk dan hier.

14:00 uur:   Sail en vlootschouw ("buitensail")
Vanaf de Roskamsluis in Noord-Scharwoude vertrekt een fraaie selectie historische schepen over het kanaal naar Broek op Langedijk. Daar wordt de vlootschouw afgenomen door de drie burgemeesters

14:00 uur:   Binnensail door het ambacht  ("binnensail")

Gelijktijdig aan de "buitensail"  vertrekt ook de "binnensail": een vrolijke stoet van akkerschuiten door het Rijk der Duizend Eilanden. Vertrek om 14:00 uur vanaf de Machinesloot. Eindbestemming is de haven van Broek.

Muziek tijdens de Sail: ("buiten" en "binnen")

Van noord naar zuid:

Fanfare Excelsior: vanaf ongeveer 13.30 uur bij de Roskamsluis

Kunst na Arbeid en Appollo varen mee vanaf de Machinesloot (binnenhaal)

Fanfare Advendo: vanaf ongeveer 14.30 op de werf Houd Moed van Pieter de Wit.

Zeven trekzakkers: Bij de Twuivermolen in St. Pancras,

De Farmer Jazzband is ook weer van de partij (geen vaste plaats)

 

Vanaf ongeveer 16.30 spelen alle fanfares gezamenlijk bij of in de feesttent op het Havenplein, de Grande Finale

ca 13:30 uur:   Roeiwedstrijd met hoogwaardigheidsbekleders
Op het kanaal, in het stuk tussen fietsbrug “De Krul” over de N242 bij Heerhugowaard en Haven van Broek, wordt door roeivereniging Ossa een roeiwedstrijd georganiseerd waarbij de drie burgemeesters als stuurman zullen fungeren.   

15:45 - 16:30 uur:   Modeschow Westfries Kostuum

De vereniging tot behoud van het Westfries Kostuum houdt een modeshow van kleding van een eeuw geleden in of voor de grote tent op het Havenplein.

Muziek tijdens Sail en Roeiwedstrijd  /  "Grand Finale" 

Overal in Langedijk, van Roskamsluis tot Twuijvermolen, staan grote of kleinere muziekgezelschappen te spelen. Met de laatste boten van de Sail gaan ook deze orkesten, fanfares en groen naar het Havenplein, waar ongeveer om 16:00 uur een "Grand Finale"  zal zijn met alle aanwezige muziekkanten en zangers.

Vanaf ca 18:00 uur:  Feest in de tent (Havenplein)

Partyavond Volendam Alive en DJ Barry

21:15 uur   Theater De Sluis (zie donderdagavond)

Zondag 26 april 2015

Programma Raad van Kerken
In de grote tent op het Havenplein wordt gedurende de gehele dag een programma gehouden, georganiseerd door de Raad van Kerken.

11:00 - 17:00 uur:   Van Sluis tot Sluis
Het jaarlijks terugkerende evenement van Langedijk Waterrijk. Met oude akkerschuiten en vrachtschepen vaart u telkens een stuk Langedijk; van de sluis in Broek op Langedijk naar de sluis in Noord-Scharwoude. Maar we vergeten ook Sint Pancras en Oudkarspel niet! Vele opstapplaatsen waar tegen betaling van € 3,- gestart kan worden.

Historische foto's Langedijk
Tijdens "Van Sluis tot Sluis" presenteert de st. Langedijker Verleden een diapresentatie in café Marktzicht in Broek op Langedijk en café De Volharding in Noord-Scharwoude. Ook staan er grote foto's langs de route met grote Historische foto's

Koren in de Grote tent op het Havenplein

18:00 uur: Het Schager zeemanskoor " OnderZeil"

ca. 19:30: Het Langedijker Koor   lees verder -->

21:15 uur:   Theater De Sluis (zie donderdagavond)

Maandag 27 april 2015     KONINGSDAG !

De Koningsdag wordt grotendeels georganiseerd door de stichting Oranjeactiviteiten Broek op Langedijk.

10:00 uur:   Oranje-optocht

De jaarlijks terugkerende oranje-optocht door Broek op Langedijk / Zuid-Scharwoude. Dit jaar met een extra dimensie: "Varen over asfalt": Om aandacht te vragen voor de (niet-)doorvaarbaarheid van Langedijk "vaart" de stichting Langedijk Waterrijk mee met een paar akkerschuiten en vervolgt haar tocht door geheel Langedijk. Maar dus wel over de weg.

's middags:   Kinderspelen op het Havenplein

Vanaf 13:00 uur:  Oranjebal

Het bekende Oranjebal in de grote tent op het Havenplein. Tot aan middernacht.

21:15 uur:   Theater De Sluis (zie donderdagavond)

Dinsdag 28 april 2015

Het zit er helaas al weer op. Met zoveel mogelijk vrijwilligers worden de tent, de tribune en alle attributen rondom de haven weer afgebroken en opgeruimd.


De foto's van alle evenementen zullen beschikbaar zijn via deze website.

De film die gemaakt is van Koolsail en van het theaterstuk zal te koop worden aangeboden.

Hou daarom ook ná 28 april deze website in de gaten!

Onze hoofdsponsors:

Gemeente Langedijk

Pannekeetweg 24,  Heerhugowaard

06 - 22509753