Muziek op Zondag

Zondag 26 april in de grote verwarmde feesttent op het Havenplein

spetterende optredens van diverse zang en muziek koren.

 

18.00 uur Het Schager zeemanskoor "OnderZeil" deze bestaat uit een groot aantal shanty's en seasongs die garant staan voor een boeiend optreden.

Shanty's zijn liederen uit de hoogtijdagen van de zeilvaart, die tussen 1820 en 1870 lag. Deze shanty's werden gezongen ter ondersteuning en begeleiding van het zware werk aan boord. Dat kon zijn tijdens het laden en lossen van goederen, het binnnhalen van het anker, maar ook bij het hijsen van de zeilen.

Seasongs waren liedjes die zowel aan de wal als aan boord werden gezongen op het moment dat ontspanning was toegestaan. Deze liedjes waren dus niet bedoeld ter ondersteuning van het werk; ze verhalen vaak over drank, vrouwen en thuis.

"Onder Zeil" - met als thuishaven Schagen - heeft een bemanning van een 50-tal zangers -afkomstig uit de Noordkop - van Den Helder tot Bergen. Het koor staat onder leiding van kapitein Marianne Rijnders. Wij worden muzikaal ondersteund door accordeonisten, gitaar en basgitaar. Als speciale instrument hebben wij een trekzak aan boord. Verder zijn af en toe de mondharmonica en de drums te beluisteren.

Het Langedijker Koor is opgericht in 1999 onder de naam van "Het Langedijker Smartlappenkoor". Vanaf het prille begin is dit koor, door de vele aanmeldingen, al meteen een succes gebleken. Op 28 oktober 1999 is het koor bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en kreeg toen haar officiële status.

Na tien fantastische jaren onder de naam van "Het Langedijker Smartlappenkoor" is op 2 februari 2010 besloten een nieuwe weg in te slaan. Naast de vertrouwde smartlappen wil het koor haar repertoire uitbreiden met modernere en ook Engelstalige liedjes. Hierdoor paste de naam Smartlappenkoor niet meer en werd de naam "Het Langedijker Koor" een feit.

Ons koor bestaat momenteel uit 80 dames en 50 heren, een goede mix om meerstemmig te zingen (sopranen, alten, tenoren en bassen ). Het resultaat mag doorgaans een streling voor het oor worden genoemd.

Ons koor wordt begeleid door onze enthousiaste dirigent Giancarlo Romita. Zoals de naam doet vermoeden is hij van Italiaanse afkomst, maar hij woont samen met zijn gezin al ruim twintig jaar in Langedijk. Zijn sporen in de muziek heeft hij ruimschoots verdiend. Zo schreef hij teksten voor o.a. Marco Borsato, Petra Bergen en Wolter Kroes. Ook heeft hij meegezongen in diverse achtergrondkoortjes bij deze zangers. Verder heeft hij zeven jaar gedrumd bij Henk Westbroek. Hij maakt eigen arrangementen en wil ons repertoire dan ook graag uitbreiden met wat meer eigentijdse liedjes. We studeren de liedjes eerst in met de piano en de finishing touch is de muziekband. Dat deze combinatie goed uitpakt, blijkt uit de grote opkomst tijdens de repetitie-avonden.

Onze hoofdsponsors:

Gemeente Langedijk

Pannekeetweg 24,  Heerhugowaard

06 - 22509753