Wat is Koolsail ?

Wat is Koolsail?

Koolsail is een vijfjaarlijks terugkerend nautisch evenement, georganiseerd door de stichting Langedijk Waterrijk. Het valt altijd in het zelfde jaar als Sail Amsterdam; 1995, 2000, 2005, 2010 en nu dus in 2015. In 2015 wordt Koolsail georganiseerd door drie partners: Stichting Langedijk Waterrijk, Stichting Oranjeactiviteiten Broek op Langedijk en Theatergroep de Sluis.

Gedurende vijf dagen zal het feest zijn in de dorpen van de gemeente Langedijk: Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras. De kern van de activiteiten ligt in en rond de haven van Broek op Langedijk.

 

Historische schepen

Voor Koolsail worden ca 60 historische schepen uitgenodigd van allerlei soort; vrachtschepen, slepers, tjalken, botters, enz. Deze komen te liggen in de haven van Broek op Langedijk (BOL) en direct achter de sluis in BOL.

Maar onze donateurs beschikken zelf ook over een grote vloot historische schepen, vooral akkerschuiten. Deze varen met name in het "Rijk der Duizend Eilanden" 

 

Activiteiten op en rond het water

De nadruk ligt natuurlijk op varen. Daarom veel activiteiten op en rond het vele water van Langedijk. Van Sluis tot Sluis is zo'n prachtige activiteit. Maar ook de parades van de historische vloot ("sail") of een demonstratie op het water.

Lees meer hierover onder het kopje "Programma"

 

Activiteiten op het plein en bij Museum Broeker Veiling

Op het Havenplein in BOL en in en rond het museum Broeker Veiling zullen veel activiteiten plaatsvinden. Doorvaarveilingen, shows van oude motoren, shows van historische klederdrachten, lezingen over het Geestmerambacht, enz. enz. Ook veel voor kinderen zodat Koolsail een activiteit is voor alle leeftijden!

 

Koolsail en Koningsdag

In 2015 sluit Koolsail af op maandag 27 april. Dat is ook Koningsdag.

Samen met de stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk zullen we er een prachtige dag van maken in de traditie van Koninginnedag!

Hieronder het document "De betekenis van Koolsail voor Langedijk" waarin aangetoond wordt dat Koolsail een grote positieve bijdrage levert aan het beeld en aan de economie van Langedijk.

De betekenis van Koolsail voor Langedijk
Betekenis van Koolsail 2015 voor Langedi
Microsoft Word document 31.0 KB

Onze hoofdsponsors:

Gemeente Langedijk

Pannekeetweg 24,  Heerhugowaard

06 - 22509753